In mijn autorecht praktijk behandel ik regelmatig zaken, waarbij na aankoop van een auto door de koper wordt geconstateerd dat de auto een schadeverleden heeft. Veelal komt dit schadeverleden pas aan het licht als de auto een gebrek gaat vertonen. Tijdens een diagnose naar de oorzaak van dat gebrek blijkt dan dat het gebrek gerelateerd is aan een eerdere schade.
In veel gevallen is de koper door de verkoper niet over dit schadeverleden geïnformeerd. De vraag is dan wat er rechtens te gelden heeft.
Eerder schreef ik al een blog over het vernietigen van een koopovereenkomst van een auto bij een onjuiste voorstelling van zaken. In deze blog zal ik meer inzoomen op de juridische mogelijkheden bij het vaststellen van een schadeverleden.
Mededelingsplicht verkoper bij een schadeverleden
Een verkoper is verplicht om de koper van een tweedehands auto te informeren over het schadeverleden van die auto. Dat een auto in het verleden schade heeft gehad, is voor een koper namelijk zeer relevant en vaak zelfs van doorslaggevende betekenis voor diens beslissing om een bepaalde auto te kopen. Een auto met een schadeverleden brengt namelijk het reële risico met zich mee dat de auto later gebreken gaat vertonen, hetgeen de koper uiteraard wil voorkomen.
Een koper heeft ook een onderzoeksplicht, maar het schadeverleden komt bij een aankoopkeuring meestal niet aan het licht. Er zijn wel mogelijkheden om (tegen betaling) het schadeverleden van een auto op te vragen (bijvoorbeeld via Carfax).
Indien een koper door de verkoper niet over het schadeverleden wordt geïnformeerd, schendt de verkoper zijn mededelingsplicht. De mededelingsplicht van de verkoper prevaleert boven de onderzoeksplicht van de koper.
Dwaling
Door niet aan de koper mede te delen dat een auto in het verleden is hersteld van schade, onthoudt de verkoper de koper de mogelijkheid om vanwege dit schadeverleden af te zien van de aankoop, dan wel om een onderzoek te (laten) verrichten naar de staat van de auto en de eventueel daarmee samenhangende risico’s. Omdat de koper daardoor bij het sluiten van de koopovereenkomst een onjuiste voorstelling van zaken heeft en de koop bij een juiste voorstelling van zaken niet zou hebben gesloten, is de overeenkomst tot stand gekomen onder invloed van dwaling.
Opzet niet vereist
Voor een succesvol beroep op dwaling is niet vereist dat de verkoper het schadeverleden van de auto bewust heeft verzwegen. Indien de verkoper daarvan ook niet op de hoogte was, is er namelijk sprake van wederzijdse dwaling. Daarbij merk ik op dat van een professionele verkoper mag worden verwacht dat er voorafgaand aan de verkoop van een auto een onderzoek naar het schadeverleden wordt ingesteld. Dit geldt te meer als de auto op dat moment reeds optische schade heeft.
Vernietigen van de koopovereenkomst en vorderen schadevergoeding
Een overeenkomst die tot stand is gekomen onder invloed van dwaling is vernietigbaar. Het gevolg van deze vernietiging is dat de overeenkomst wordt geacht nooit te hebben bestaan. Omdat de koopsom in dat geval onverschuldigd is betaald, dient de verkoper de koopsom van de auto in beginsel volledig aan de koper terug te betalen en dient de koper de auto weer aan de verkoper ter beschikking te stellen. Daarbij kan het gerechtvaardigd zijn dat de koper een gebruiksvergoeding betaalt. Verder kan de koper veelal een schadevergoeding vorderen op grond van onrechtmatige daad.
Non-conformiteit bij een schadeverleden
Indien een auto een schadeverleden blijkt te hebben, kan door de koper tevens een beroep worden gedaan op non-conformiteit. In dat verband kan gesteld worden dat de auto vanwege het schadeverleden niet aan de overeenkomst beantwoordt. Bij een geslaagd beroep op non-conformiteit kan de koopovereenkomst worden ontbonden en dient de verkoper de aankoopsom van de auto ook terug te betalen.
Vragen?
Blijkt uw auto achteraf een schadeverleden te hebben en wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Neemt u dan gerust contact met mij op. Ook bij andere vragen over een probleem met een auto, zoals een teruggedraaide kilometerstand, een olielekkage, een probleem met een versnellingsbak, een softwareprobleem etc. kunt u contact met mij opnemen. Ik ben te bereiken via Advocaten van Waerde in Amersfoort, telefoon 033-8200388 / 06-34277260 of e-mail info@advocaten-van-waerde.nl.